Pivovar Prokopák
Do Klukovic 305
152 00 Praha 5- Barrandov
Tel. 777 551 426
petr@pivovar-prokopak.cz
www.pivovar-prokopak.cz

Skvělé pivo na skvělém místě...

Poloha

Přírodní rezervace Prokopské údolí se nachází na jihozápadě Prahy, v městské části Praha 5. Rezervace zabírá území mezi Jinonicemi a Zlíchovem na obou stranách Prokopského údolí, včetně vrchu Děvína a okolních kopců zvaných Dívčí hrady. Zahrnuje mnoho menších chráněných území, nachází se zde také známé geologické odkryvy, zkameněliny, menší krasové jevy a významné archeologické objekty. V minulosti se zde zpracovával vápenec, proto i dnes lze na celém území možné najít stopy průmyslových podniků a uzavřených lomů. Dominantní horninou jsou silurské a devonské vápence, dále se zde nachází vápnité břidlice, jílovce a pískovce. V západní části území se nachází Hemrovy skály s bazaltovými vulkanity, které vznikly kupením kolem sopečného centra. Travnaté plochy Prokopského údolí byly hojně využívány pro chov ovcí a koz, pastviny se zde udržovaly ještě za 2. světové války. V současné době je pastva koz opět obnovena a řízena k udržování travnatých ploch.  

Název údolí vychází z kostela svatého Prokopa, který byl počátkem 18. století postaven na vrcholu vápencových skal. Kvůli těžbě vápence v 19. století se kostelík ocitl na okraji vápencového lomu. Během druhé světové války vybudovali Němci ve vytěžených prostorech lomu podzemní objekt, ve kterém měla vzniknout nová zbrojovka. Po skončení druhé světové války lom převzala československá armáda a začala jej využívat pro vojenské účely. Kostelík byl zahrnut do vojenského střeženého objektu a byl veřejnosti nepřístupný. V roce 1966 byl pak zbourán z důvodů porušené statiky a nebezpečí samovolného zřícení.

Prokopským údolím vede naučná stezka, která návštěvníka seznamuje s historií, faunou a flórou. Jedním z nejoblíbenějších míst je malebné skalní jezírko pod vápencovou skálou, které vzniklo po odstřelu skály kvůli těžbě vápence. Po zastavení těžby byl lom zaplaven spodní a dešťovou vodou. Jezírko je 106m dlouhé, 26 široké a 10 m hluboké. Točila se zde také mimo jiné jedna ze scén z filmu Pelíšky. Na jedné z cest vedoucímí Prokopským údolím je umístěna pamětní deska Jaroslava Foglara, který měl toto místo moc rád a často ho navštěvoval.

Pro fanoušky pivní turistiky se nabízí zajímavá 11 km dlouhá pivní stezka z Hlubočep do Třebonic s lákavou nabídkou místních minipivovarů: Pivovar Prokopák - Pivovar Řeporyje - Staňkův rukodělný pivovárek. Z nedalekého Zličína se pak můžete vrátit domů po romantické železniční trati z 19. století, známé jako Pražský Semmering a vedoucí až na hlavní nádraží.

Pátý pražský obvod nabízí ale i spoustu dalších možností na výlety - dětem uděláte radost návštěvou akvaparku na Barrandově nebo Království železnic na Smíchově (největší modelové kolejiště v ČR). Pro milovníky cyklistiky je zde zase řada krásných cyklostezek, například podél Vltavy přes Zbraslav až do Vraného nad Vltavou. 

     


Pivovar

První nápad na založení vlastního pivovaru dostali dva kamarádi (ekonom Tomáš a kadeřník Petr) v roce 2017. V té době už za sebou měli spoustu společných debat o řemeslném pivu i návštěv minipivovarů z různých koutů naší republiky. A když se jim naskytla příležitost koupit budovu hostince U Kosů z roku 1909, bylo rozhodnuto. Budova, jejíž součástí byl i vyhlášený sál, ve kterém se konaly prvorepublikové taneční večery, byla díky své poloze a historii jedinečným objektem, kde nový minipivovar vybudovat. 

Cílem pivovaru bylo navázat na poctivou řemeslnou výrobu první republiky. Ležáky se vaří z chmele z žatecké oblasti, pro svrchně kvašená piva se používají australské a novozélandské chmely. K vaření je využíván slad z humnové sladovny Klusáček v Kounicích u Českého Brodu, vyhlášené rodinné sladovny s omezenou výrobní kapacitou a pouze některé minipivovary mají to možnost být na jejím seznamu odběratelů. Speciální slady pivovar odebírá ze sladovny Weyermann v bavorském Bamberku. Kuchyně je tradiční česká, ze surovin odebíraných z velké části od místních dodavatelů. A protože pivovar chce využít v maximální možné míře i vlastní suroviny, připravuje pečení sušenek z mláta po vaření piva.  

Zajímavou technologickou vychytávkou je na zakázku vyrobený chmelový cíz, který umožňuje vařit pivo z hlávkového chmele. Je u nás jenom několik málo minipivovarů, které tuto možnost využívají. V tomto pivovaru se používá na dochmelování a pivu přidává výraznější chmelové aroma.  

K pivovaru náleží rozlehlá zahrádka s příjemným posezením, takže většina provozu od jara do podzimu se odehrává právě zde. Součástí je menší kozí výběh, čímž pivovar navazuje na tradici chovu koz v Prokopském údolí. 

           Závěrečné hodnocení

Když se pivo vaří s láskou a vytvoří se při tom skvělá parta, tak musí být skvělý i výsledek. Moc se nám líbilo nadšení majitelů pivovaru, sládků, kuchařů i obsluhy, všichni tady táhnou za jeden provaz a je na nich vidět, jak moc je tato práce baví. A protože i hosté toto brzy poznají, tak se tady cítí dobře a proto se sem rádi vracejí. Nejen při rodinném výletě  Prokopákem, ale třeba i krátkou procházkou z nedalekého Barrandova. 

Před časem bylo Prokopské údolí místem pastvin pro kozy a ovce. A protože i tady ctí tradici, ohrádku s kozami najdete i tady, což ocení zejména ti nejmladší. Ti o něco starší se usadí na krásné zahrádce a vychutnají si místní mok. A mají z čeho vybírat, od spodně kvašených ležáků (nám moc chutnala desítka!), přes silnější piva až po výborné svrchňáky. Všechna zdejší piva se vyznačují výbornou pitelností a výraznější hořkostí, což vybízí k dalšímu příjemnému popíjení. Máme tak trochu za to, že pro mnohé procházka Prokopským údolím skončí právě tady a pak už následuje jenom cesta zpět. Tohle místo se totiž velmi těžko opouští...

Kdo žije v Praze a rád ochutnává piva z malých pivovarů, tak toto kouzelné místo musí prostě navštívit. A pro ostatní, co to mají trochu dál, je možnost místní piva vyzkoušet alespoň na dálku přes eshop, který je jinak velmi slušně zásoben :).

Oblíbené přísloví Dej Bůh štěstí tady platí dvojnásob a dobře víme, že kde si pivo vaří, tam se dobře daří. Tak přejeme hodně štěstí do budoucna, tady se bude určitě dařit dobře a brzy zase přijedeme!

Celkové hodnocení: 7 / 10